expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

недеља, 15. новембар 2015.

POSEBNE POTREBE




Kad sretneš dete s poteškoćama, nemoj od njega tražiti da se spusti na tvoj nivo, nego se ti nastoj dignuti na njegov.
 Jer, njemu ne treba novac da bi bio srećan. Dete s poteškoćama je srećno ako je voljeno, i vrlo jasno zna razlikovati  pravu i iskrenu ljubav od svega drugog.
Ne ocenjuje ljude prema nacionalnosti.
Jedno je od onih zaista retkih koji zna pravo značenje bezuslovne ljubavi jer voli bez da očekuje.
Ne pravi nikakvu razliku između siromaha i bogataša. Čovek koji mu se smeši i priča s njim je jednostavno dobar čovek. Čovek koji ga ignoriše i vodi razgovore u njegovoj prisutnosti bez da mu se bar jednom obrati, ili priča o njemu kao da ga nema,  učiniće ga tužnim, ne zbog ignorisanja, nego zbog toga što će zauvek ostati stranac u njegovom životu, jer sebi nije dao šansu da bude bezuslovno voljen dajući samo svoj smešak ili ruku.
Dete s poteškoćama svoju tugu ne zna lečiti šopingom i tračanjem. Ono svoju tugu leči pesmom, lepom pričom, razgovorom o nečemu pozitivnom,  šetnjom sa nekim ko ga voli ...
Tugu će pre oterati šareni jesenji list koji mu je pao u krilo, leptir koji se odlučio odmoriti na njegovom rukavu, maca lutalica koja se legla ispred kolica čekajući da  bude pomažen, sunce koje poziva na šetnju i pustolovinu prolaska gradom očekujući koga će danas sresti,  nego bilo koja skupa stvar. Njegov osećaj vrednosti je uvek vezan za nešto što u sebi nosi dušu i priču .
Zato, kad sretneš dete s poteškoćama, ne traži od njega da se spusti na tvoj nivo, da shvati da je tvoj materijalni svet, u kojem je važno gomilanje, platežna moć, političko uređenje, ono što ti može doneti sreću u životu.
Digni se na njegov nivo i shvatićeš da previše očekuješ pa ti zato nikad ništa nije dovoljno i baš zbog toga nikad nećeš biti srećan.
Shvatićeš da si u stvari ti taj koji ima posebne potrebe jer stalno  trebaš nešto što nemaš.
I još ćeš shvatiti da je to dete poslano da naučiš nešto važno. Ako želiš učiti.

Vesna Ferluga-Antić

Нема коментара:

Постави коментар